Poëzie: Tikken tegen de maan

In het kader van de Poëzieweek plaatste ik elke dag een gedicht op Instagram. Omdat ik steeds maar moeilijk kon kiezen, en zag hoeveel mooie gedichten er eigenlijk zijn, heb ik besloten om hier meer aandacht aan te besteden. Daarom post ik vanaf nu elke maandag een gedicht op Instagram en bespreek ik op deze site elke eerste dag van de maand een dichtbundel.

tikken tegen de maan dichtbundel leeuwen

Ik begin met deze prachtige dichtbundel Tikken tegen de maan; 50 kindergedichten uit Nederland en Vlaanderen, met 48 gloednieuwe illustraties verzameld door Joke van Leeuwen. Het zijn gedichten van na 1945 tot 2010, elk geïllustreerd door een andere illustrator.

Joke van Leeuwen verzamelde dus 50 kindergedichten, las daarvoor heel veel gedichten, en daarbij viel haar een aantal dingen op: dat er heel veel gedichten zijn over dieren, al dan niet met menselijke trekjes, over herkenbare kinderervaringen, en er is veel humor, zo nu en dan flauw, zo nu en dan verfrissend. Zaak is om eigenzinnige dichters te vinden, en gedichten waarin ”een verrassende formulering zit, een onverwachte hersenkronkel, een niet vast te grijpen sfeer”. Ook viel Joke van Leeuwen voor gedichten ”die het bezwerende hebben dat oude kinderliedjes kan kenmerken, die de vrijheid tonen waarmee je met taal kunt omgaan”. Verder wijst zij erop dat deze selectie zeker niet alleen mooi is voor kinderen, maar ook voor volwassenen. (mee eens!)

Het is een genoegen om deze bundel te lezen, en: te bekijken. Elke bladzijde ademt een andere sfeer door alle verschillende illustratoren, ook allemaal gekozen door Joke van Leeuwen. Uitzondering zijn de gedichten van Ted van Lieshout en Wim Hofman, die hadden hun gedicht oorspronkelijk al zelf geïllustreerd.

Het boek is in 2010 uitgegeven, maar ik zag dat het nog steeds verkrijgbaar is, dat is fijn en bijzonder voor een dichtbundel! Ook is het te vinden in de bibliotheek.

Beoordeling: ØØØØØ

Tikken tegen de maan; 50 kindergedichten uit Nederland en Vlaanderen, met 48 gloednieuwe illustraties – verzameld door Joke van Leeuwen.

Ons erfdeel – 2010

 

, , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder