Gelezen: Paul Poiret; Dromen van de Oriënt

Het nieuwste boek in de fantastische serie kunstprentenboeken van Leopold in samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag gaat over het werk van Paul Poiret.

prentenboek paul poiret dromen van de orient peres-labourdette

Ik kende ze allebei niet: Paul Poiret en Enzo Pérès-Labourdette. Paul Poiret was een succesvolle modeontwerper en ”de vader” van de Art Deco, en Enzo Pérès-Labourdette is een jonge illustrator. Over het werk van Poiret (en de kunststroming Art Deco) maakte het Haags Gemeentemuseum een tentoonstelling, en Pérès-Labourdette maakte er een prachtig prentenboek over.

Poiret is begonnen in een paraplufabriek. Al paraplu’s bezorgend fietste hij door Parijs, dat hij maar grijs en grauw vond. Hij droomde van een wereld vol kleur, en dat wilde hij bereiken door mode te maken. Van de paraplustoffen kon je ook mooie jurken maken, dacht Poiret. Hij liet zijn jurken aan iedereen zien en mocht beginnen bij een beroemd ontwerper. Maar de jurken die hij daar moest maken vond hij niet spannend genoeg, en hij ging zijn eigen weg.

Poiret ging op reis en vond in het Oosten de kleuren en de stijl die hij zocht. Terug in Parijs opende hij zijn eigen boetiek en maakte furore. Weg met de korsetten, en leve de losse gewaden en tulbanden! Naast kleding ontwierp en verkocht hij ook parfum en meubels. En eindelijk was de wereld om Poiret heen vol kleur.

prentenboek paul poiret dromen van de orient peres-labourdette

Wat is dit een overweldigend prentenboek vol kleur, en wat is er veel te zien. Een van de vele leuke details vond ik dat je terloops de Eiffeltoren in aanbouw ziet. Ik hoop dat Enzo Pérès-Labourdette nog heel veel moois gaat maken. Ik ben fan!

prentenboek dromen van de orient paul poiret peres-labourdette

 

Beoordeling: ØØØØØ

Paul Poiret; Dromen van de Oriënt – Enzo Pérès-Labourdette

Leopold en Gemeentemuseum Den Haag – 2017

In de bibliotheek een AJ-boek (informatief voor kinderen van 5 tot 8 jaar) 

Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar

 

, , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder