Prentenboek: Yeti

De voorkant van het grote prentenboek Yeti van auteur Taï-Marc Le Thanh en illustratrice Rébecca Dautremer trok mij niet meteen aan. Nee, te donker en te vaag. Maar toen ik verder keek bleek het een bijzonder boek te zijn. Al zijn felle kleuren mijn favoriet, dit prentenboek wist mij te boeien.

yeti prentenboek

Het gaat over de Yeti, en dat terwijl zijn naam, behalve in de titel, nergens genoemd wordt. Dat past ook bij zijn vage status. We kennen de Yeti uit vele verhalen, ook wel als de verschrikkelijke sneeuwman uit de Himalaya. Bestaat hij of bestaat hij niet? In dit verhaal bestaat hij, maar ook weer niet.

Het prentenboek begint met een vrouw die vertelt dat ze zich zolang ze zich kan herinneren, afvraagt of hij bestaat. Ze houdt zich er zo mee bezig, dat ze op reis gaat om hem te vinden. (Of droomt ze dat ze op reis gaat?)

prentenboek yeti

Terwijl ze op reis is, wordt ze gevolgd door wat waarschijnlijk de Yeti is. Wij zien dat, maar de vrouw niet. Ook zijn schaduw, die af en toe op haar valt, ziet ze niet. Het lijkt best eng, maar dan blijkt dat hij haar beschermt op haar tocht, bijvoorbeeld bij het bergbeklimmen (zie de voorkant van het boek).

Het verhaal eindigt ermee dat de vrouw zich omdraait, om achter zich te kijken. Wat ze dan ziet, zien wij niet. We kunnen het ook niet opmaken uit haar gezichtsuitdrukking. Zo blijft de Yeti een mysterie.

prentenboek yeti

Het is een poëtisch verhaal, en bijzonder getekend. Of ik het als kind had gewaardeerd weet ik niet, want dit soort monsterachtige figuren spraken vast wat te veel tot mijn verbeelding. In combinatie met de donkere kleuren is het een boek dat flink indruk kan maken.

Maar voor iets oudere kinderen (en kinderen stoerder dan ik was haha) is het wel een mooi boek. Je kunt erover fantaseren of hij wel of niet bestaat en het is natuurlijk erg romantisch, zo’n monster dat jou beschermt zonder dat je het weet.

Daarnaast past het grote formaat (36 x 29 cm) goed bij het onderwerp. Het is echt een imposant boek.

Beoordeling: ØØØØO

Yeti – Taï-Marc Le Thanh en Rébecca Dautremer 

Vertaling: Veerle Mouriau

Davidsfonds Infodok – 2016

In de bibliotheek een A-boek (boek voor kinderen van 7 tot 9 jaar)

Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar

, , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder