Prentenboek: Het lammetje dat een varken is

Er zijn veel prentenboeken over dieren die ‘anders’ zijn en liever willen zijn zoals iedereen. Zo heb je bijvoorbeeld het olifantje Elmer, dat niet grijs is als zijn soortgenoten, maar een huid vol kleurige blokjes heeft. Of de Grrroentosaurus, die geen vlees eet, en op zoek gaat naar dino’s die dat ook niet doen. Of de krokodil die niet van water hield, en dat om de doodeenvoudige reden dat hij geen krokodil was, maar een draakje in een nest krokodilletjes.

Er zijn ook veel prentenboeken over dieren die ‘normaal’ zijn maar toch anders willen zijn, zoals Kleine Snuf het olifantje, dat bij elk dier wel een eigenschap ziet die hij ook zou willen hebben terwijl hij zelf zo’n prachtige slurf heeft, of de kameleon die jaloers is op allerlei dieren die bijvoorbeeld een mooie kleur hebben, of een heel lange nek of een prachtige staart.

En er zijn prentenboeken over dieren die anders zijn en dat fijn vinden, zoals Paradijsvogel, waarin een bont gekleurde vogel wat vrolijkheid brengt in het saaie leven van een stel zwarte raven, of Meneer Tijger, die losbreekt uit zijn nette pak en de sleur van alledag in de stad en lekker wild wordt in de jungle.

Al deze prentenboeken geven dezelfde (prima!) boodschap: je bent goed zoals je bent! Of je nou heel erg anders bent dan alle anderen, of juist heel erg hetzelfde, zoals jij bent is het goed.

Zijn wie je bent

Maar hoe zit dat nou als je hoe je bent niet afzet tegen anderen, maar tegen jezelf? Stel: je bent een lammetje, maar je voelt jezelf een varkentje?

Er zijn (nog) niet veel prentenboeken over willen worden wie je bent.

Zeg je tegen een lammetje dat eigenlijk een varkentje is dat hij precies goed is zoals hij is? In de geest van de eerder genoemde prentenboeken zou je tegen het lammetje moeten zeggen: ga maar lekker in de modder rollen bij de varkentjes! Er zijn ook lammetjes met vieze wollen truitjes hoor.

Maar Het lammetje dat een varkentje is, is een ander soort boek. Het is wel een boek over jezelf zijn, maar om jezelf te zijn moet er iets veranderen aan de buitenkant. De boer neemt het lammetje mee naar de dierenarts, en de dierenarts ziet wat er aan de hand is: het lammetje is een varkentje! Van buiten ziet hij er uit als een schaap, maar van binnen is hij een varken. En de dierenarts gaat hem helpen om er ook uit te zien als een varken. Wolletje afscheren en staartje in de krul: en daar hebben we een varkentje!

Nu kan het varkentje beter door de modder rollen, want hij heeft geen wit wollen truitje meer aan dat vies kan worden.

Transgenders

Zoals je misschien al hebt begrepen, is dit een boek over transgenders. Het gaat erover dat je je anders voelt dan je eruitziet en dat je dat aangepast wilt hebben. Alleen lijkt in dit prentenboek de meeste invloed van buiten te komen. Het lammetje rolt als lammetje voor de ’operatie’ net zo graag door de modder als na de ‘operatie’ als varkentje. Het enige dat anders is, zijn de reacties van de omgeving. Die zijn pas positief als het qua uiterlijk ook echt een varkentje is dat door de modder rolt.

Op deze manier lijkt het toch of de motivatie om helemaal een varkentje te worden vooral van buitenaf komt. Misschien had er nog iets meer nadruk moeten liggen op de last die het lammetje had van al die wol die hij moest meezeulen.

ØØØØO

Het lammetje dat een varken is – Pim Lammers en Milja Praagman

De eenhoorn – 2017

In de bibliotheek een AK-boek (prentenboek voor kleuters)

, , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder