Prentenboek: Jawlensky; Haar ogen

Wederom verscheen er een prentenboek van uitgeverij Leopold in samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag. Deze keer was het de beurt aan Bette Westera en Sylvia Weve om een prachtig kunstprentenboek te maken.

Ze zijn inmiddels erg geliefd bij mij, want bijna altijd zijn deze kunstprentenboeken mooi of bijzonder. Daarnaast vind ik het ook een heel mooi initiatief om op deze manier kunst toegankelijk te maken. Deze prentenboeken zijn ook zeker niet alleen voor kleuters, ze vormen ook een goede basis om een kunstenaar te leren kennen voor oudere kinderen, en ja, ook voor volwassenen.

kunstprentenboek jawlensky haar ogen westera weve

Want…om eerlijk te zijn kende ik de naam Jawlensky niet. Deze Russische kunstenaar leefde van 1864 tot 1941, en was een van de belangrijkste Duitse expressionisten. Hij hoorde bij de kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter.

Het verhaal, over een schilderende jongen, gaat niet over Jawlensky zelf, omdat er niet genoeg bekend is over zijn kindertijd. Maar het is wel geïnspireerd op zijn werk, wat betekent dat de schrijfster en illustratrice hebben geprobeerd door de ogen van Jawlensky naar de werkelijkheid te kijken, en zo ”het onzichtbare zichtbaar te maken”.

Het verhaal gaat over een jongen die geen moeder heeft. Tenminste, geen moeder die je kunt zien, zo zegt hij het. Ik ging er vanuit dat de moeder dood was en dat de jongen denkt dat ze van bovenaf naar hem kijkt. Omdat ze niet bij hem is, wil hij haar graag laten zien hoe hij leeft, en daarom maakt hij schilderijen voor haar, steeds groter en groter. Maar hoe weet zijn moeder dat hij het is, hoe hij eruit ziet? Dat betekent dat hij zichzelf ook moet gaan schilderen, zoals zijn vader zegt: kijkend door  de ogen van zijn moeder.

Zoek Jawlensky maar eens op Google op, en je zult zien dat Sylvia Weve zich fantastisch heeft laten inspireren door het werk van deze schilder. Het is weer een prentenboek geworden dat eer doet aan de kunstenaar. En dat mij weer een kunstenaar heeft leren kennen.

Kijk hier op de site van het Gemeentemuseum Den Haag voor de tentoonstelling over Jawlensky. En hier voor meer kunstprentenboeken.

Beoordeling: ØØØØØ

Jawlensky; Haar ogen – Bette Westera en Sylvia Weve

Leopold en Gemeentemuseum Den Haag – 2018

Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar

, , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder