Twee oude mannen en de zee

Kort achter elkaar las ik twee prentenboeken met in de hoofdrol oude mannen en de zee. Beiden zijn het prentenboeken die volgens mij (ook) voor een wat oudere doelgroep zijn.

prentenboek zeezucht

Zeezucht (mooie titel!!) van Marlies van der Wel gaat over een jongen die al heel vroeg in zijn leven wordt aangetrokken door de zee. Het liefst wil hij zo diep mogelijk onder water blijven, maar dat lukt niet. In het boek zie je hem opgroeien, en op elke leeftijd probeert hij de zee in te duiken en daar te blijven. Hij maakt de raarste duikboten, en het lukt steeds niet. Tot hij oud is en er een overstroming komt…

Wat een prachtige tekeningen, soms een beetje eng, maar steeds met heel mooie tinten blauw. Het eind is wensvervullend met een rauw tintje.

Dit boek wordt aangeboden voor kleuters, maar dat zal dan wel een heel kleine groep zijn. Het kan in elk geval zeer zeker ook gelezen worden door oudere kinderen, en volwassenen.

prentenboek zeezucht

Beoordeling: ØØØØØ

Zeezucht – Marlies van der Wel

Rubinstein – 2017

In de bibliotheek een AK-boek (voor kleuters)


prentenboek veerman

Minder heftig, maar eigenlijk met hetzelfde thema, is het boek De veerman van Paula Gerritsen. Het gaat over een man die zijn hele leven werkt als veerman. Elke dag vaart hij heen en weer, tot hij oud is, en zich opeens afvraagt waar de rivier die hij dagelijks oversteekt eigenlijk heen gaat.

Hij maakt de veerboot los, en laat zich meevoeren door de rivier. Vanaf de kant roepen mensen dat hij de verkeerde kant op gaat, maar de veerman geniet van de reis. Hij ziet de wereld en kijkt zijn ogen uit. Dan belandt hij op een plek waar hij altijd wil blijven…

Het is een eenvoudig verhaal, maar ik vond het prachtig. De tekeningen zijn mooi, vooral de kleuren zijn heel erg mooi, en bepalen de sfeer van het boek.

Beoordeling: ØØØØØ

De veerman – Paula Gerritsen

Hoogland & Van Klaveren – 2017

In de bibliotheek een AK-boek (voor kleuters)

 

, , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder