Boekstart Inspiratie Dag

Het was een regenachtige dag, de zoveelste op rij. Onder mijn paraplu liep ik naar de RAI, en daar scheen het fluoriserende  bord van de Boekstart-dag me tegemoet. Dat beloofde wat!

Boekstart inspiratie

Vrolijke en slimme dagvoorzitter Bas Maliepaard met zijn zoon

Dagvoorzitter Bas Maliepaard met zijn zoon

En de belofte werd waargemaakt, er waren zonnige berichten. Namelijk dat Boekstart nu 32 % van de kinderen bereikt, en dat de ambitie is om in 2018 55 % te bereiken.

Boekstart beïnvloedt het gedrag van de ouders, ze lezen meer voor en gaan naar de bibliotheek. Prikkelbare baby’s profiteren extra van dit effect, want de ouders worden extra gestimuleerd om toch voor te lezen, ook al zijn de baby’s onrustig en afgeleid.

30 miljoen woorden

Wat ik heel bijzonder vond was de ”30 miljoen woorden kloof”.

Boekstart inspiratie

Er is gemeten hoeveel woorden kinderen tussen 0 en 3 jaar krijgen aangeboden van hun omgeving. Daar zijn enorme verschillen tussen. (13 miljoen versus 45 miljoen woorden) En dat heeft natuurlijk effect op de woordenschat, op leren etc. Nu is het mooie nieuws dat voorlezen deze kloof op kan vullen! Niet alleen het voorlezen zelf zorgt voor aanbod van woorden, maar ook het voorleesmoment, je zit samen met je kind, je praat aan de hand van het boekje over van alles. En dit betekent dus dat Boekstart echt zin heeft en heel erg belangrijk is!

Ook blijkt dat ouders aan de hand van een boek (al is het nog zo’n eenvoudig babyboekje) meer en complexere taal gebruiken.

Het is nu van belang dat meer laagopgeleide ouders mee gaan doen aan Boekstart. Op dit moment doet 13 % van de laagopgeleiden mee, tegenover 38 % hoogopgeleiden.

de bibliotheek

De bibliotheek kan hier een grote rol in spelen, want op dit gebied is de bibliotheek de enige plek waar de ouders terecht kunnen met hun baby. Erg belangrijk is dat ouders die komen voor een Boekstart-koffertje niet alleen het koffertje in hun handen gedrukt krijgen, maar ook rondgeleid worden in de bibliotheek en informatie krijgen. (dus svp geen gekwalificeerd personeel wegbezuinigen uit de bieb) Ook kan de bibliotheek zich meer richten op de behoeftes van deze ouders, waar hebben ze behoefte aan? (denk aan bijeenkomsten voor ouders over voorlezen waar ze onderling ervaringen uitwisselen o.i.d.)

leesplezier

Om succesvol voor te lezen, en dus leesplezier te creëren,  zijn belangrijk: een geschikt boek, spreekt het je aan, kan je er wat mee? Dus laat niet alleen je kind kiezen, maar kies zelf ook een boek. Verder is interactie met je kind belangrijk, stel vragen, let op de reacties van je kind, praat met elkaar. Ook een veilige sfeer draagt bij aan leesplezier, en bewust een voorleesdoel kiezen. Wat wil je bereiken met voorlezen? Dat hoeft niet een lange termijn planning te zijn, het kan ook gewoon een gezellig moment zijn met je kind, of , zoals wij in een filmpje zagen, het rustig krijgen van een druk kind.

speeltuin

Ook Mies van Hout was te gast op de Boekstart dag, zij is de maker van het Kinderboekenweek-prentenboek Speeltuin, dat je voor 5 euro kunt kopen.

mies van hout

Zij vertelde over hoe ze dit prentenboek gemaakt heeft, en liet prachtige tekeningen zien.

Door dit vel met streepjes kwam Mies van Hout op het idee een krokodillenrivier te maken, die zich als volgt ontwikkelde.

Door dit vel met streepjes kwam Mies van Hout op het idee een krokodillenrivier te maken, die zich als volgt ontwikkelde.

verkiezing

Ook werd  op deze dag de longlist bekendgemaakt van de verkiezing van het Boekstart Babyboekje 2016. De jury werd gepresenteerd en zij gingen allen naar huis met een wagen vol boeken… Zij kiezen hieruit een shortlist en daar kan door het publiek op gestemd worden.

boekstart babyboekje 2016

Tot slot las Tischa Neve (opvoedcoach) een geestige column voor over…hoe kan het ook anders: voorlezen.

boekstart inspiratie

Veel deskundige mensen vertelden enthousiast over hun werk en wij werden op een aangename manier door Bas Maliepaard door de dag geloodst. Het was een positieve bijeenkomst en ik vertrok met een zonniger humeur dan ik kwam. En bovendien met een gesigneerd exemplaar van Poesje Mauw!

 

, , , ,

2 reacties op Boekstart Inspiratie Dag

  1. Judith Peterink 23 september 2015 om 09:20 #

    Deborah,
    Leuk verslag! Ik was er ook en ben het helemaal met je eens. Erg leuke middag die een hoop inspiratie opleverde om Boekstart onder, met name laag opgeleide ouders en hun kinderen te promoten!

  2. Deborah 23 september 2015 om 13:42 #

    Ha Judith,

    Ik zie dat we collega’s zijn bij de OBA! Ik zie je wel op intranet 🙂

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder