Klassieke kinderboeken #2: De eikelvreters

boekielezen 240

Speciale gast op het  symposium over klassieke kinderboeken was Els Pelgrom, en zij werd geїnterviewd door Harry Bekkering. Al meteen kwam een groot schandaal aan het licht: de laatste 800 exemplaren van het met een Gouden Griffel bekroonde boek De eikelvreters zijn verdwenen in de papierversnipperaar! Dit kreeg Pelgrom achteraf te horen van haar uitgever. Niet nodig te zeggen dat Pelgrom niet veel op heeft met uitgevers. En eigenlijk ook niet met andere volwassenen.

Pelgrom begon met schrijven toen ze 40 was, voor die tijd was haar leven veel te druk. Maar het verhaal van haar jeugd in de oorlog moest eruit, en het was logisch dat haar jeugdherinneringen in een kinderboek vorm kregen (Kinderen van het achtste woud). Het gaat over een kind, dus schreef zij het voor kinderen. In haar opinie zijn er trouwens bar weinig volwassenen die kinderboeken willen lezen, wij in de zaal waren waarschijnlijk de enige uitzondering op deze regel.

Het interview ging eigenlijk vooral over een ander boek van Pelgrom, het met de Gouden Griffel bekroonde Kleine Sofie en Lange Wapper, een van de boeken die de discussie in kinderboekenland op gang brachten over de vraag of de bekroonde boeken niet veel te literair waren en of ze eigenlijk wel leuk voor kinderen waren. (hier heb ik -toevallig- mijn afstudeerscriptie over geschreven) Els Pelgrom vond deze discussie vervelend en idioot. Zij kende kinderen die Kleine Sofie als lievelingsboek hadden.

boekielezen 242

Dat boek moest trouwens een kijkboek worden, in nauwe samenwerking met illustrator The Tjong King. Ze werd hiervoor geїnspireerd door de sprookjes van Grimm en Andersen, Commedia del Arte en het poppentheater. Mooi vond ik haar uitspraak over de marionetten: die maken vreselijke dingen mee, maar omdat ze aan touwtjes hangen raken hun voeten de grond niet en beleven zij de dingen lichtvoetig.

Het is al lang geleden dat zij nog iets publiceerde, hoewel ze nog elke dag schrijft. Maar ja, die uitgevers he? Zij schildert ook, en dat gaat haar makkelijker af dan schrijven, want dat is topsport.

Els Pelgrom had haar (half)broer Herman Koch meegenomen, en hij hield een geestig verhaal over haar band met Spanje, en hoe hij daardoor zijn vrouw had leren kennen.

Bregje Boonstra vertelde over De eikelvreters, al werd ook nu weer de meeste aandacht besteed aan Kleine Sofie en Lange Wapper. (een kleine hint aan de Jan Campertstichting dat zij eigenlijk dit boek tot klassieker hadden moeten uitroepen) De eikelvreters is qua thema gelijk aan Afkes tiental van Nienke van Hichtum, het gaat over armoede, sociale ongelijkheid, geborgenheid en lotsverbondenheid, al speelt het in Spanje in plaats van in Friesland.

Toch is De eikelvreters niet pamflettistisch, maar wel is duidelijk aan welke kant de schrijfster staat. Het grootste thema is het menselijk vermogen, in plaats van het menselijk onvermogen.

boekielezen 241

Foto: Natasja Pelgrom

Morgen: Klassieke kinderboeken #3: Krassen in het tafelblad

 

, , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder