Klassieke kinderboeken #3: Krassen in het tafelblad

Tijdens het symposium over klassieke kinderboeken ging het ook over Krassen in het tafelblad van Guus Kuijer.

boekielezen 243

Harry Bekkering, die aan de beurt was om te vertellen over Krassen in het tafelblad, werd bruut onderbroken door het brandalarm dat afging. Eerst bleven we nog wat lacherig zitten, maar uiteindelijk moesten we toch echt de zaal verlaten en naar buiten! (Wat door Bekkering werd aangegrepen als rookpauze.) Gelukkig was er niets aan de hand en konden we weer terug naar de zaal.

boekielezen 244

Harry Bekkering

Bekkering vertelde over de kinderblik van Maria Lipp, waarin het kinderlijke werd gezien als waardevol. Met een kinderblik kon je kritisch naar de dingen kijken. Dit is zeker het geval in de boeken van Guus Kuijer. De manier waarop kinderen tegen dingen aankijken kan verhelderend zijn. Zo kantelt het beeld van de oma in Krassen in het tafelblad, naar aanleiding van vragen die Madelief stelt aan haar opa. We krijgen begrip en mededogen voor de oma, die eerst een onaardige koude vrouw leek. Toch is dit alles niet zwaarwichtig of sentimenteel beschreven.

Guus Kuijer pleitte zelf voor de infantilisering van de volwassene, waarbij we het woord infantiel niet als negatief zien. Het kinderlijke behouden als volwassene is goed.

boekielezen 245

Guus Kuijer

Floortje Zwigtman vertelde ook over Krassen in het tafelblad, waarbij zij moest bekennen dat zij het in haar jeugd niet had gelezen. En ook dacht dat zij het als kind niet leuk had gevonden, omdat het over een nare, dode oma ging. Zij had in haar jeugd teveel ongezellige realistische boeken gelezen die vertelden Hoe Het Was Om…

Maar als volwassene las zij een pijnlijk boek, over een leven gevangen in een systeem (waarin vrouwen zich niet mochten ontwikkelen), en waarin mensen elkaar pas echt leren kennen na hun dood, voor zover dat nog mogelijk is. Een mooi, subtiel boek, vanuit kinderperspectief, waarvan Zwigtman zich toch afvraagt of het boek net zo gewaardeerd zal worden door kinderen.

20141019_171317

Floortje Zwigtman

Morgen: Klassieke kinderboeken #4: De brief voor de koning

, , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder