Klassieke kinderboeken #4: De brief voor de koning

Tijdens het symposium van de Jan Campertstichting werd er ook aandacht besteed aan De brief voor de koning van Tonke Dragt.

boekielezen 246

Annemarie Terhell vertelde over De brief voor de koning, dat Tonke Dragt zowel schreef als illustreerde. Dit boek verzon Tonke Dragt toen zij als juf een verhaal vertelde aan haar klas. Zij werd geїnspireerd door een mengeling van de Arthurlegende, Keltische sprookjes en haar jeugd in Nl-Indië.

Tonke Dragt heeft het boek zelf geÏllustreerd, en ook hier zie je invloeden uit NL-Indië.

boekielezen 248

Annemarie Terhell

Het boek is ook verfilmd, en hierover hield Pieter Verhoeff een hilarische lezing. Hij mocht deze film draaien als troost omdat een ander project niet door ging. Hij wilde dit al een poosje omdat hij onder de indruk was van het boek toen hij het aan zijn zoon voorlas. Hij hield van de geheimzinnigheid en van de sterke atmosfeer in het boek. Het boek gaat over kijken, en over goed en kwaad scheiden. Prima filmmateriaal dus.

boekielezen 249

Pieter Verhoeff

Verhoeff vertelde over de beperkingen waar je als regisseur van een film tegenaan loopt, zoals daar zijn: enorme tijdsdruk, elkaar tegenwerkende producenten, en overwegingen die ten grondslag liggen aan bepaalde beslissingen, die hij niet deelde. Zoals het feit dat de titelsong door Jan Smit moest worden gezongen teneinde een groot publiek te bereiken. Uiteindelijk is de film gedraaid, en eigenlijk niet helemaal naar de zin van Verhoeff…

Zie hier een filmpje over de première.

boekielezen 247

Morgen: Klassieke kinderboeken #5: De kleine kapitein

, , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder