Ten slotte waren Jip en Janneke aan de beurt op het symposium over klassieke kinderboeken. Dat is een klassieker die gemengde gevoelens opwekt, zo zal ook deze dag blijken. Joke Linders kwam op met het welbekende liedje over J&J, maar toonde eigenlijk wat tegenzin om het over deze twee te hebben als klassieker. Liever had zij Minoes gezien als klassieker, het enige boek dat Annie MG Schmidt niet in opdracht schreef. Jip en Janneke zijn wel de meest uitgebeende literaire personages die er zijn, alles is er al over gezegd!
Uiteindelijk hield Joke Linders toch een mooi verhaal over Jip en Janneke, de taal in deze verhaaltjes is namelijk revolutionair te noemen: eenvoudig en effectief, nooit langer dan een of twee en soms drie lettergrepen. En altijd dialogen.
Jip en Janneke staan in een oude verhaaltraditie: ze zijn een duo, hebben in elk verhaaltje een conflict en vullen elkaar aan. Hun activiteiten zijn tijdloos en universeel. Schmidt heeft gezorgd voor het verschuiven van ‘slecht’ naar ‘’stout’ in kinderboeken. Stout is spannend en stout mag.
En toen was het woord aan Hedy d’Ancona met een geestige bijdrage over deze Jip en Janneke. Want d’Ancona was feministe en dan kun je natuurlijk niet gaan voorlezen uit Jip en Janneke. Wat een traditionele rolbevestiging! Janneke kreeg voor haar verjaardag een speelgoedstrijkplankje. En Jip wilde voetballen maar Janneke wilde liever bloemetjes plukken!
Dit was dus niet realistisch, maar geruststellend en gezellig. En daar had de feministe d’Ancona geen behoefte aan.
Maar…later, veel later, ontdekte zij dat Jip en Janneke ook heel grappig zijn, en relativerend. En dat de moeder helemaal niet zo suf is. En dat was een mooie ontdekking.
Sluitstuk van de dag was een gesprek tussen Anna Woltz, Sjoerd Kuyper en Simon van der Geest, onder leiding van Aad Meinderts. De grote vraag die boven kwam drijven was: zijn er over 50 jaar weer andere klassiekers? Wordt er door bijvoorbeeld PABO-studenten (de toekomstige leerkrachten) niet teveel naar het bekende gegrepen? Er is zoveel nieuws, maar de omloopsnelheid is ook zoveel groter. Wat blijft er over? Wij zijn benieuwd naar de nieuwe klassiekers!
Nog geen reacties.