OBA-blog: Poes poes poes!

boekielezen 376

illustratie Mies van Hout

boekielezen 376

 

Op dit moment is er door het hele gebouw van de Centrale OBA een prachtige tentoonstelling te zien over 41 jaar Poezenkrant (t/m 31 maart). Dat dit met 41 jaar zo uitgebreid gevierd wordt in plaats van met, wat je zou verwachten, 40 jaar, is kenmerkend voor het fenomeen dat de Poezenkrant is.

De Poezenkrant is in 1974 opgericht door Piet Schreuders en bevat naar eigen zeggen geen nuttige informatie over poezen, en het is geen krant maar een tijdschrift. Het nieuws dat er wel in staat, is voor het merendeel verouderd of aanvechtbaar en gaat vaak helemaal niet over poezen.

Ik kan hier niet objectief over oordelen, want ik ben een poezenliefhebber. Maar door de hele bibliotheek heen vind je kleine kattententoonstellinkjes, dat is toch heerlijk?

Nu wil het geval dat ik meestal op de jeugdetage werk, en daar is geen vitrine met Poezenkrant-spullen. Er zijn wel vitrines vol met mooie boeken uit onze museumcollectie.

Voor deze gelegenheid deel ik mijn favoriete poezenboeken met u. En dan vooral kinderpoezenboeken. Of kattenkinderboeken.

boekielezen 373

Met stip op nummer een staat natuurlijk de Pim en Pomnibus. Dit zijn de poezen uit mijn jeugd. Grappig, stout, de een wat dommer dan de ander. Geschreven door Mies Bouhuys en getekend door Fiep Westendorp. Inmiddels zijn Pim en Pom beroemd, er zijn filmpjes gemaakt van de bestaande verhalen en er is een grote bioscoopfilm van ze gemaakt. Pim en Pom zijn filmsterren!

En daarna kwam Minoes. Geschreven door Annie MG Schmidt, en geїllustreerd door Carl Hollander. Over een dame die een kat was geweest. Met bijbehorend onaangepast gedrag.

Een andere klassieker is wat minder vrolijk, maar wel erg mooi en een prachtig boek over omgaan met het onvermijdelijke feit dat je kat (en eigenlijk iedereen) een keer dood gaat. Als dat gebeurt, heb je in elk geval heel veel mooie dingen beleefd samen. En Dat is heel wat voor een kat, (geschreven door Judith Viorst).

En daar is ook nog Poes Pinkie, een Gouden Boekje. Voor het eerst verschenen in 1953, maar nog steeds in de Gouden Boekjes collectie. boekielezen 375

In dit overzicht mag de beroemdste kat uit kinderboekenland niet ontbreken: Dikkie Dik! De bekende oranje kater uit Sesamstraat, gemaakt door Jet Boeke. Ook Dikkie Dik liet het niet alleen bij boeken, er zijn dvd’s en cd’s met verhalen.

Natuurlijk las ik mijn eigen kinderen ook kattenboeken voor, en dat begon met het kartonnen fotoboek Pelle & Rasmus, van Peter Molenaar, een boek in de vorm van een…kitten.

boekielezen 374

Mijn kater Wampie met kittenboek

Er zijn nog veel meer boeken waarin katten de hoofdrol spelen, maar deze blog heeft maar beperkte ruimte. In de catalogus van de OBA vindt u nog veel meer. En mocht u meer van honden houden, ook daar voorzien we in!

Kom snel kijken naar de Poezenkrant in de Centrale OBA. En neem dan een speciale uitgave van de POKRA gratis mee.

Deze blog verscheen eerder op www.oba.nl

, , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder