OBA-blog: Literatour

We hebben net de boekenweek achter de rug, en in oktober hadden we de kinderboekenweek. In januari waren de voorleesdagen. Iedereen is aan bod gekomen: van baby’s tot volwassenen. Of zijn we nou toch nog een doelgroep vergeten? Is dat soms de doelgroep die zo ongrijpbaar lijkt voor de bibliotheek? Die afhaakt na jaren als kind naar de bibliotheek te zijn geweest? Die alleen binnen schuifelt om verplichte leeslijstboeken te lenen? Ik denk dat we de pubers zijn vergeten!

literatour 2

En daarom is er nu ook aandacht voor de young adults, zoals de pubers in mooi Nederlands worden genoemd. Young adult is een genre geworden. Een genre waarbij veel mensen meteen denken aan vampierboeken, dystopieboeken zoals de Hongerspelen en fantasy-achtige boeken. En die zijn er ook voor deze leeftijdsgroep. Maar zoals gewoonlijk is er zoveel meer! Zoals er voor volwassenen meer is dan de Bouquetreeks en chicklits, en voor kinderen meer is dan Geronimo Stilton en Leven van een loser (en copycats).

Om deze boeken in het zonnetje te zetten en om de jong volwassenen ervan te doordringen dat lezen nog steeds erg leuk is en dat er voor iedereen wel een passend boek is, is er een young adult boekenweek. Van 23 t/m 29 maart bezoeken schrijvers middelbare scholen om in gesprek te gaan met leerlingen en hen te inspireren, onder de naam Literatour.

Ook wordt de Dioraphte Literatour Prijs, voorheen Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs, in deze week bekendgemaakt en uitgereikt. Er is ook een juryprijs, waar vanaf 23 maart op gestemd kan worden via www.literatour.nu.

young adult week

Ik lees graag young adult boeken, en daarom hier een paar mooie als voorbeeld. Disclaimer: er zitten geen vampier- fantasy of dystopieboeken bij. Omdat we net de boekenweek hebben gehad leek het me leuk om een aantal titels te noemen die aansluiten bij het thema: Waanzin. Omdat opgroeien niet altijd vlekkeloos gaat. Maar ook omdat er (bijna) altijd hoop is.

De onverwachte held van kamer 13B – Teresa Toten

Kom niet dichterbij – Erna Sassen

Soldaten huilen niet & April is de wreedste maand – Rindert Kromhout

15 dagen zonder hoofd – Dave Cousins

Bunkerdagboek – Kevin Brooks

Het universum tegen Alex Woods – Gavin Extence

Dit is geen dagboek – Erna Sassen

Silent to the bone – E.L. Konigsburg

Suicide notes – Michael Thomas Ford

Vuurbom – Harm de Jonge

Je moet dansen op mijn graf – Aidan Chambers

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht – Mark Haddon

Gered door een meisje – Steph Bowe

America: Verloren in het systeem – E.R. Frank

Dit artikel verscheen eerder op www.oba.nl

 

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder