Vaders lezen voor

boekielezen 105

Wie leest er (vaker) voor bij jullie thuis? Mama of papa? Uit onderzoek blijkt dat de mama’s veel vaker voorlezen. 65 % van de moeders leest voor, en 8 % van de vaders. Het is dus bijzonder als papa voorleest, en daarom heeft het meer effect op het leesgedrag van kinderen (oneerlijk he!).

Om de vaders aan het voorlezen te krijgen is de campagne Vaders voor lezen gestart. Misschien heb je er rond vaderdag iets over gehoord. Neem eens een kijkje op de site.

Zoals je vast wel weet is (voor)lezen erg belangrijk, kinderen die worden voorgelezen doen het beter op school, hebben een grotere woordenschat en zijn beter in het verwoorden van emoties.

Op de site van de Openbare Bibliotheek Amsterdam staat nu deze leuke oproep:  

 

“Vaders lezen minder voor dan moeders. Daar moet verandering in komen. Daarom doet de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) op zondag 21 september om 14.00 uur mee aan het BoekStart Vader Voorleesrecord. Samen met Bram van der Vlugt, acteur en lid van het Vader Voor Lezen elftal, lezen de vaders voor aan hun kinderen van 0 tot 4 jaar.

Bij het BoekStart Vader Voorleesrecord gaan acht bibliotheken, waaronder de OBA, met elkaar de strijd aan. De recordpoging wordt vooraf gegaan door een speed-voorleesworkshop, gegeven door schrijfster en beroepsvoorlezer Anke Kranendonk. Vervolgens zal Bram van der Vlugt de recordpoging leiden. Alle vaders lezen voor uit het boekje Piep is wakker van Fleur van der Weel en krijgen het daarna mee naar huis. De bibliotheek met de meest aanwezige vaders wint het Voorleesrecord.

Vaders gezocht!

De OBA zoekt vaders die het leuk vinden om deze middag voor te lezen aan hun kind en om zo mee te doen met deze recordpoging. Vaders kunnen zich opgeven via dir@oba.nl. Het evenement vindt plaats in het Theater van ’t Woord in de Centrale Bibliotheek Amsterdam (Oosterdokskade 143) en duurt van 14.00 tot 15.00 uur.

Vaders Voor Lezen

In Nederland leest in 65% van de gezinnen de moeder het vaakst voor, en in slechts 8% de vader. Uit onderzoek blijkt echter dat een vaderlijk leesvoorbeeld van grote invloed is op het (latere) leesgedrag van een kind. Daarom organiseert de Leescoalitie de campagne Vaders Voor Lezen, om vaders aan te moedigen vaker voor te lezen. Voor meer informatie www.vadersvoorlezen.nl.

Boekstart

BoekStart is een landelijk leesbevorderingsprogramma voor ouders en baby’s, dat het lezen met heel jonge kinderen wil bevorderen én ouders met jonge kinderen wil laten genieten van boeken. Ruim 95 procent van de bibliotheken doet inmiddels mee. Ook gemeenten, consultatiebureaus, kinderopvang en boekhandels zijn actief betrokken. Zie www.boekstart.nl.”

, , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder