Voorlezen: De kakelbonte kameleon

boekielezen 344 boekielezen 343

Kameleons spreken tot de verbeelding. Het feit dat ze van kleur veranderen en dat ze een oproltong hebben, is leuk en bijzonder. Stof voor prentenboeken zou je zeggen. En gelukkig hebben twee grootheden zich over de kameleons ontfermd: Eric Carle met De kakelbonte kameleon en Leo Lionni met Een kleur van zichzelf.

In De kakelbonte kameleon ziet een kameleon wordt het leven van een kameleon beschreven. Hoe hij van kleur veranderen kan en hoe hij met zijn lange tong vliegjes kan vangen.

De kameleon is best tevreden, tot hij in een dierentuin zoveel mooie dieren ziet, dat hij jaloers op ze is, en net zo wil zijn als zij. Zijn wens gaat maar een beetje in vervulling, van elk dier krijgt hij een lichaamsdeel: de nek van de giraf, de vleugels van de flamingo, het gewei van een hert etcetera.

Tot het zo’n gek dier is dat je de kameleon helemaal niet meer terugvindt! En dan krijgt hij honger, en wil hij een vliegje vangen. Maar dat gaat niet meer want hij heeft geen kameleonnen-tong meer…

boekielezen 351

 

boekielezen 353

In Een kleur van zichzelf vindt een kameleon het helemaal niet leuk dat hij steeds de kleur van zijn omgeving aanneemt. Hij wil een kleur van zichzelf! Helaas lukt dat niet. Dan komt  hij een andere kameleon tegen, en krijgen ze  samen dezelfde kleur.  Ze moeten daarvoor wel dichtbij elkaar blijven, en dat doen ze dan ook, hun hele leven.

boekielezen 352

Na het voorlezen gingen de kinderen zelf een kameleon maken. Daar kwam veel kleur aan te pas!

boekielezen 350 boekielezen 349

 

boekielezen 344

Een bijzondere kameleon: een dubbelzijdige.

boekielezen 343

Let op de kleuren: aan allebei de kanten precies hetzelfde. En zelf uitgeknipt, door een jongetje van vijf jaar

boekielezen 342 boekielezen 333

boekielezen 340 boekielezen 339 boekielezen 338 boekielezen 337 boekielezen 335 boekielezen 334 boekielezen 331 boekielezen 329

 

, , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder